Şubat 1, 2020
tarihinde eklendi.Hamilelik bir kadının yaşayıp göreceği en özel durumdur. Biarastir’da bugün hamileliğin safhalarından, hangi haftada ne yaşanıyor, bunlardan bahsedeceğiz.
Contents
Kadın doğum doktorları hamilelik haftasını, son adet tarihinin ilk gününden başlayarak hesaplarlar. Bu durumda gebelik 40 hafta (280 gün) olarak kabul edilir.
Hamileliğin ilk haftası, adet başlangıcının ilk gününden 7. güne kadar olan zamandır. Bu dönemde vücut hamileliğe hazırlık dönemine girmiştir.
Gebeliğin oluşmasını sağlayacak olan yumurta hücresi hızla büyümeye ve olgunlaşmaya başlar. Bu haftanın sonunda olgunlaşan yumurta hücresi fallop tüpe atılacaktır.
Gebeliğin en önemli haftalarından birine girdiniz. Bu hafta döllenmenin gerçekleştiği haftadır. Yumurtalıktan çıkıp rahme doğru ilerleyen yumurta hücresi, sperm hücreleri ile karşılaşır. Fakat bu sperm hücreleri içinden yalnızca biri yumurta hücresinin üstündeki zırh tabakasını delerek içeri girer. Sonrasında yumurta hücresinin zırh tabakası daha da güçlenir ve bir başka sperm hücresinin içeri girmesine engel olur. Bu arada sperm hücresi genetik kodunu yumurta hücresi ile birleştirir. Bu durumda oluşan döllenme sonucu zigot meydana gelir. Bu dönemde bebeğin tüm genetik yapısı ve cinsiyeti belirlenmiş olur.
Bu haftada embriyo hücre sayısını arttırmaya başlar. Embriyonun hücreleri görevleri gereği 2’ye ayrılır.. İlk grup bebeği ve organlarını oluştururken, ikinci grup ise 12. haftadan sonra bebeğin beslenmesini üstlenecek plasenta ve göbek kordonunu oluşturur. Ardından bebeği ve organlarını oluşturacak olan hücre de kendi içinde 3’e ayrılır ve çoğalmaya başlar.
Bu dönemde kasık ağrıları, halsizlik, yorgunluk, göğüslerde hassasiyet, mide bulantıları ve tat almada değişiklik gibi belirtiler görülebilir.
Bu haftada da halsizlik, yorgunlık, kokulara hassasiyet, bulantı, göğüslerde hassasiyet gibi şikayetler devam etmektedir.
Bu haftadan itibaren organ ve sistemlerin gelişimini tamamladığı 10. haftaya kadarki dönem bebeğin dış etkenlere ve zararlı maddelere (örn: sigara, ilaçlar) en fazla duyarlı oldukları dönemdir.
Bu haftada bebeğin beyin gelişimi devam etmektedir. Yüz ve göz taslağı oluşmaya başlamıştır. Ayrıca kalp taslağı da oluşmuş ve kasılmaya başlamıştır. Gebelik hormonlarının ve kan düzeylerinin iyice yükselmesi ile kokulara hassasiyet ve bulantılar artmaya başlamıştır. Bunun için sabahları tuzlu kraker yenmesi rahatlatıcı olabilir. Bu dönemde anne adayı kilo kaybedebilir.
Bu haftada da bulantılar devam etmektedir. Aşerme belirtileri de gözlenebilir. Hamileliğin ilk üç ayı bebeğinizin en hızlı geliştiği dönemdir. Dolayısıyla bu dönemde uyuma isteği de artar.
Bu hafta içerisinde embriyonun boyu 8-9 mm olmuştur. Kol, bacak, yüz ve boyun belirginleşmeye başlar.
Bu hafta ile birlikte hazımsızlık ve mide yanmaları görülebilir. Meyve ve sebze gibi lifli gıdalar yenmesi, bu rahatsızlıkları giderebilir. Bebeğinizin omurilik gelişimi devam etmektedir. Bu arada el ve ayak parmakları da belirginleşmeye başlamıştır.
Bu hafta ile birlikte bebeğin baş-popo uzunluğu 23 mm’ye ulaşmıştır. Gözleri ve cinsiyeti de belirmeye başlamıştır. Anne de ise rahim büyümesi sonucu kasık ağrıları ve sık idrar ihtiyacı görülebilir.
Bu hafta ile birlikte bebeğin yüz yapısı iyice belirginleşti. Bununla birlikte eklem sistemi de gelişti ve hareket etmeye başladı. Annede ise göğüslerde oluşan hassasiyet iyice artmıştır ve göğüsler belirgin şekilde büyümeye başlamıştır.
Bu haftada bebeğin organları oluşmaya başlar. Böbrek gelişimi tamamlamış ve idrar üretimine başlanmıştır. Annede ise bulantı hissinde azalma görülür. İştahı da açılmaya başlar.
Anne adayı bu hafta ile birlikte tamamen rahatlamıştır. Bulantı ve kusma şikayetleri bitmiştir. Ayrıca rahim de karın içine doğru büyüdüğünden sık idrara çıkma ihtiyacıda kalmamıştır.
Bebeğin boyu 56 mm’ye ulaşmıştır.
Bu haftada anne adayının kan hacminde artış görülebilir.. Bu da baş ağrılarına neden olabilmektedir. Bu yüzden bu haftanın istirahat ile geçirilmesi önerilir.
Bu dönemde vajinal mantar enfeksiyonu görülebilir. Kendini beyaz renkli akıntı ve kaşıntı ile belli eden bu durumda doktorunuza başvurun.
Bebeğin boyu 70 mm’ye ulaşmıştır ve sinir sistemi ile birlikte refleksleri de gelişmeye devam etmektedir.
Bu dönem hamileliğin en rahat dönemidir. Annede kilo artışı belirgin hale gelmeye başlar. Artan östrojen hormonları ile birlikte kabızlık görülebilir. Bunun için lifli gıdalar alınmalı, su tüketimi artırılmalı ve kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır. Bu haftada bebeğin ağırlığı yaklaşık 30 gramdır.
Bebeğin boyu yaklaşık 100 mm’ ye ulaşmıştır. Bu haftada bebeğin vücudunda ince tüycükler oluşmaya başlar. El ve ayakları görülür hale gelmiştir.
Bu hafta bebeğin cinsiyetinin belli olduğu haftadır. Annede artan hormon seviyesi, burunda tıkanıklık yada kanamalara neden olabilir. Bu arada bebeğin boyu 110 mm’ e ulaşmıştır. Ağırlığı ise yaklaşık 100 gramdır.
Annenin karnı iyice belirmeye başlamıştır. Vücudunda da lekeler oluşmaya başlar. Buna gebelik maskesi (kloasma) denir. Bu durm doğumdan sonra yavaş yavaş kaybolur. Bebeğin boyu 130mm’ye, kilosu ise yaklaşık 135 grama ulaşmıştır. Cilt altı yağları da oluşmaya başlar. Bu haftada üçlü test (zeka testi) doktorun tavsiyesi üzerine yapılabilir.
Bu haftada annenin kan hacmi iyice artar ve kaslarında gevşeve oluşur. Buda tansiyon düşüklüğüne neden olur. Bu durumda istirahat etmek en doğrusudur. Bu haftada bebeğin kemik yapısı da sertleşme başlamıştır.
Bu haftada rahim büyüdüğünden mideye baskı yapar. Bu da midede yanma ve ekşime hissi oluşturur. Öğün sayısını artırarak ve gece yatmadan önce yemekleri kaldırarak bu sıkıntılardan kurtulabilirsiniz. Bu dönemde bebek dışarıdan gelen sesleri duymaya başlar. Damar yapısı da oluşmaya başlamıştır.
Bu haftalarda bebeğin uyku düzeni oluşmaya başlamıştır. 20 dakika ile 2 saat arasında uykusu değişebilir. Annede ise rahmin karında yaptığı gerime, kaşıntılara neden olabilir. Bu durumda cildi nemlendirecek ürünler ve bol su tüketimi bu sıkıntıyı ortadan kaldıracaktır.
Bu haftada bebeğin tat alma, koku, işitme, görme gibi duyuları da hızla gelişmektedir.